Checklista flyttstädning

kök

 • AVFETTNING OCH AVTORKNING

  Alla ytor i köket måste avfettas och torkas av ordentligt, eftersom köket utsätts för mycket smuts och fett. Väggar, tak och golv ska torkas av. Tänk på att börja städa uppifrån och gå sedan nedåt, annars kommer du smutsa ner ytorna nedanför när du exempelvis dammar ovanför skåpsluckorna.

 • FAST INREDNING

  Köksskåp, lådor, hyllor, skärbrädor m.m., ska torkas av och rengöras både på in- och utsidan. Tänk på att alla fläckar ska försvinna helt! Om dina skåpsluckor inte når hela vägen upp till taket får du inte glömma att damma ovanför skåpet. Det är ett ställe som samlar mycket damm, men som många inte tänker på.

 • FLÄKT

  Fläkten utsätts för mycket damm och framförallt fett, eftersom allt matos åker raka vägen in i fläkten. Därför är det viktigt att man rengör fläkten väldigt noggrannt. Plocka även ned filtret, för att sedan diska och avfetta det. Gör rent hela fläkten noggrant både på insidan och utsidan. Glöm inte knappar och belysning på fläkten.

 • KYL OCH FRYS

  Töm kyl och frys på innehåll. Frosta sedan av frysen, och lufta både kyl och frys. Alla hyllplan och lådor ska plockas ut och diskas, och utrymmet bakom dessa ska även rengöras. Skåpens in- och utsida ska rengöras noggrant. Lämna kyl och frys på glänt när du lämnar bostaden, för att de ska vara fräscha till de nya som ska flytta in.

 • SPIS OCH UGN

  Dra fram spisen och rengör utrymmet bakom. Torka även rent alla sidor av spisen. Plattorna kan vara lite besvärliga att rengöra, då det ofta samlas mycket smuts där. Ugnens in- och utsida ska rengöras noggrant, likt dess tillbehör som plåtar, galler m.m. Putsa ugnens glas, både på in- och utsidan. Rengör även skåpet under ugnen.

 • DISKBÄNK OCH DISKMASKIN

  Diskbänk, diskho och kranar ska rengöras. Kalka av dessa vid behov. Torka bort allt fett, smuts och gamla matrester. Om det finns en diskmaskin i bostaden ska den rengöras både på in- och utsidan. Dra ut hela maskinen och torka noggrant av dess sidor och utrymmet bakom. Diskmaskinen kan också behöva kalkas av.