Checklista flyttstäd

Det kan vara svårt att hålla reda på vad som ska göras vid flyttstädning, men med denna checklista för flyttstädning är du redo att ta dig an alla rum som ska städas. Undvik en ej godkänd flyttstädning genom att följa vår checklista för flyttstädning här. Vill du istället få hjälp med städningen kan du fylla i vårat formulär för att komma i kontakt med Flyttstädning.

Checklista flyttstäd

Med våra checklistor missar du inget i flyttstädningen! Men om du ändå känner att du behöver mer hjälp med att flyttstäda, kan du kontakta en städfirma i Göteborg via oss.

Förberedelser flytt

Förberedelserna inför flytt är väldigt viktiga. Börja med att tömma hela din bostad. Ta bort alla flyttkartonger, möbler och rensa i skåp och lådor. Tänk även på att tömma eventuellt garage, förråd, uteplats/balkong eller tomt, som också måste städas innan flyttlasset går. För att göra din flytt så smidig som möjligt kan det vara en bra idé att anlita en flyttfirma.

Flyttstädning - material

När du ska flyttstäda själv, använd checklistan nedan för att se till att du har allt du behöver. Bocka gärna av listan allteftersom, när du har införskaffat något nytt.

  • Dammsugare
  • Disk- och dammtrasor
  • Fönsterskrapa
  • Mopp och skurhink
  • Stålull
  • Toalettborste
  • Rengöringsmedel (diskmedel, badrumsspray, fönsterputs, golvrengöring, ugnsrengöring m.m.)
  • Avkalkningsmedel

Flyttstädning - planering

För att din flyttstädning ska bli så effektiv som möjligt är det viktigt att du börjar planera den i god tid. Börja med att städa rum som du inte kommer att använda mer, t.ex. köket.

Arbeta alltid uppifrån och ned. Rengör allt som är högst upp först. Annars kommer det falla ned damm och smuts på den rengjorda ytan igen. Rengör väggar och tak därefter, för att avsluta med golvet.

Tänk på att alltid stänga dörren till det färdigstädade rummet! Annars riskerar man att det kommer in damm och smuts igen, och då måste man städa det rummet en gång till.

Flyttstäda själv - checklista

Här har vi sammanfattat en övergripande flyttstädning i bostadens alla rum baserat på Mäklarsamfundets rekommendationer. Flyttstäda själv med vår checklista, bocka av punkterna allteftersom. Använd även våra skräddarsydda checklistor när du ska flyttstäda badrum och vår checklista för flyttstädning av kök.

Dörrar

När du ska flyttstäda ska samtliga dörrar (inklusive ytterdörren) torkas av på alla sidor. Om du har glasdörrar ska dessa rengöras med fönsterputs. Glöm inte att rengöra handtagen och dörrens ovansida, då det är ställen som har en tendens att samla på sig mycket damm.

Eluttag och ventilation

Eluttag, strömbrytare, telefonjack och andra installationer som tillhör bostaden ska dammtorkas och rengöras vid flyttstädningen. Tänk på att stänga av strömmen innan du rengör eluttag. Alla ventilationsdon ska rengöras både på utsidan och insidan.

Fast inredning

Bostadens fasta inredning, såsom garderober måste rengöras noggrant. Det effektivaste är att använda rengöringsmedel och en fuktig trasa. Tänk på att även rengöra hyllplan, trådbackar m.m. Glöm inte heller att torka av ovansidan och att putsa eventuella speglar.

Fönster

Du måste putsa alla fönster som tillhör bostaden, både på insidan och utsidan. Du ska även torka av fönsterbågarna och fönsterbrädorna såklart. De ska rengöras från eventuella fläckar. Om det finns persienner i fönstren ska dessa dammtorkas och rengöras.

Golv, tak, väggar

Bostadens golv ska dammsugas, dammtorkas och rengöras från eventuella fläckar. Taket och väggarna ska också rengöras från fläckar och damm så gott det går. Tänk på att även tak och väggar kan behöva dammsugas om det är väldigt dammigt.

Målade ytor

I nästan varje bostad finns det målade och behandlade ytor. Det rör sig exempelvis om ytor som dörrkarmar, fönsterlister, golvlister, taklister m.m. Vid flyttstädningen måste dessa dammas och rengöras. Det gäller även målade ytor, såsom golv och väggar.

Övrigt

Klistermärken, dekaler och liknande måste tas bort när du ska flyttstäda, och eventuella klisterrester från dessa måste också bort. Spikar, krokar m.m. ska plockas ned! Ibland kan man lämna kvar gardinstänger, men då är det något man kommer överens om med de nya som ska flytta in. Tänk på att lämna bostaden som du hade velat ta över den!